Eindexamenbegeleiding

Project Study uit Paterswolde en Bijles Beta uit Groningen bundelen de krachten en gaan samen eindexamenbegeleiding geven. Het is een compleet pakket waarbij je al vanaf december in een kleine groep wordt voorbereid op het examen. Door dan al te starten slaan we twee vliegen in één klap, we kunnen je namelijk ook helpen met de toetsen die meetellen voor je schoolexamen. Dezelfde stof komt ook weer terug in je eindexamen, zo oefen je vast met de stof en ga jij met een zo goed mogelijk schoolexamencijfer je examens in.

Voor wie?

Voor alle niveaus en alle vakken. Tijdens het intakegesprek kun jij aangeven aan welke vakken jij het meeste aandacht wilt besteden, maar we nemen alle vakken mee in de begeleiding. Door de intensieve begeleiding en de kleine groep is deze begeleiding ook geschikt voor leerlingen met (leer)problematiek of erg veel zenuwen voor het examen. Ook als je weinig discipline hebt of moeite met plannen is deze begeleiding geschikt.

Hoe gaan we het aanpakken?

  • We beginnen met een intakegesprek samen met je ouders. Dan maken we kennis, bespreken bijzonderheden en bepalen de beste strategie. Je kunt tijdens dit gesprek ook aangeven aan welke vakken je het meeste aandacht wilt besteden in de begeleiding.
  • Daarna kom je elke week 2x 2,5 uur in de week bij Project Study in Paterswolde (op maandag- en woensdagavond). De begeleiders van Bijles Beta uit Groningen komen daar ook naartoe. We maken elke keer aan het begin van de training een planning en gaan aan de slag met stof uit het boek en oude examens. Als je toetsen hebt dan kun je daar ook vragen over stellen.
  • Je krijgt huiswerk mee voor thuis, dit kijken we elke keer samen na en alle vragen kunnen de volgende training gesteld worden.
  • Ondertussen houden we in de gaten of je op de goede weg bent om je eindexamen te halen, als er problemen zijn dan lossen we die samen op. Je staat er dus nooit alleen voor.

De ervaring leert dat door het werken in een kleine groep, steeds dezelfde begeleiders en het intensieve contact met de begeleiders je motivatie om een mooi resultaat te behalen toeneemt en  de spanning afneemt.

Waarom werken Project Study en Bijles Beta samen?

Eindexamenbegeleiding geven is een vak apart. Begeleiders moeten de vakken op 6 vwo niveau beheersen en tegelijkertijd is het ook belangrijk dat begeleiders leerlingen kunnen motiveren en verstand hebben van leerprocessen. Iedereen die meewerkt aan de training heeft zijn eigen specialiteit en door de krachten te bundelen kunnen we leerlingen de beste begeleiding bieden. Bovendien hebben we elkaar gevonden in liefde voor de vakken, enthousiasme en zijn we allemaal betrokken en fanatiek.

Wie geven de training?

Anneke-

Vakken: biologie, aardrijkskunde, geschiedenis, wiskunde en coördinatie van de training.

Anneke is de medeoprichter van Project Study. Ondertussen is ze voor het vijfde jaar nauw betrokken bij de coördinatie van de begeleiding van leerlingen. Ze geeft huiswerkbegeleiding en is aanwezig bij alle oudergesprekken. Zij zal tijdens de eindexamentrainingen het proces in de gaten houden. Ze heeft veel ervaring in het onderwijs en is als biologie docent werkzaam op het Nassaucollege in Norg. Daar is ze ook talentcoach binnen het onderwijsconcept Kunskapsskolan.

‘Ik werk nu voor het vijfde schooljaar met veel plezier bij Project Study. Het is stimulerend om mijn passie voor onderwijs te delen met mijn jongere collega’s. Het is voor mij verrassend hoe inventief en bekwaam zij met onze doelgroep omgaan. In ons instituut gaat het om de begeleiding van de leerling naar een doel toe, met alleen kennis overdracht kom je er niet. Juist het motiveren en het werken aan zelfvertrouwen bij de leerlingen maakt het een uitdagend proces. Het zien groeien van leerlingen in dit proces en het daardoor behalen van hun examen is na vele jaren onderwijs nog steeds waarvoor ik het doe.’

 

Eef-

Vakken: Nederlands, Engels, Duits, aardrijkskunde, geschiedenis. Eef is de medeoprichter van Project Study. Ondertussen geeft ze voor het vijfde jaar huiswerkbegeleiding, bijles en eindexamentraining. Ze studeert orthopedagogiek aan de RUG.

‘Eindexamenbegeleiding geven is één van de vele dingen die het werken bij Project Study zo leuk maken. Elk jaar voelt het alsof ik zelf ook weer een beetje eindexamen doe.  Op de dag van de uitslag ben ik zelfs een klein beetje zenuwachtig. Ik vind het leuk om van begin tot eind samen met de leerlingen naar het eindexamen toe te leven. Als een leerling het even lastig vindt of de motivatie verliest vind ik het een uitdaging om er samen weer voor te gaan. Dit jaar gaan we voor het eerst samenwerken met Bijles Beta. Ik heb daar erg veel zin omdat ik merk dat deze jongens veel plezier beleven aan het geven van bijles en eindexamentraining. Ze vinden het echt leuk om leerlingen te helpen en dat vind ik erg belangrijk.

We werken voor deze begeleiding  samen met Bijles Bèta.